Blog

VÍZÁLLÓ, VÍZHATLAN, VAGY VÍZLEPERGETŐ ?

2022.10.04 23:58
VÍZÁLLÓ, VÍZHATLAN, VAGY VÍZLEPERGETŐ ?

Vízálló, vízhatlan, vagy vízlepergető anyag?  

A köznyelvben gyakran használjuk ezeket a kifejezéseket, de vajon mit is jelentenek pontosan egy esőkabát, vagy kabát címkéjén? 

A vízálló anyag legfontosabb jellemzője, hogy a szövetszálak közötti picike nyílások poliuretán, vagy PVC részecskékkel lettek kitöltve, lezárva. Hosszú időn, akár órákon keresztül, képesek esőben átnedvesedés nélkül kibírni.  

Hátránya, hogy az alatta keletkező pára nem tud eltávozni, hiszen a szövetszálak közötti mikronyílások le vannak “zárva”. Az anyag nem “lélegzik”, könnyű befülledni alatta. Ezt lélegző béléssel orvosolják, mely elvezeti a párát. Tartós esőben a legjobb választás. 

 

A vízlepergető anyag szálai nedvesedésgátló kezeléssel készülnek, nem fognak átnedvesedni esőben. A szálak között mikro réseken  viszont a víz is hamarabb utat talál magának befelé, hamarabb átnedvesedik.  

Mivel a  szálak közötti “rések” nincsenek kitöltve, így ott az anyag “lélegzik”, ezért kevésbé lehet alatta beizzadni. Impregnáló anyagokkal fokozhatjuk vízlepergető képességét. Ezek az anyagok nagyobb esőben is védenek. 

 

A vízhatlan anyagok szorosan szövött anyagok, időbe telik, míg a víz átszivárog a szövet résein. Lélegző, nem fülledünk be alatta. Impregnáló spray-vel javíthatunk a vízhatlanságán, és vízlepergetővé tehetjük. Könnyű záporban, rövidebb ideig tartó védelmet nyújt. 

 

Mindegyik típust javasolt kézzel mosni, hogy az anyagok szálai ne törjenek meg, ne váljanak idő elött vizet átengedővé! Mindegyiket fel lehet frissíteni időnként egy kis impregnáló spray-vel, így hosszabb ideig tartják meg a nedvességnek ellenálló tulajdonságaikat.

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.