Blog

Esőkabát kisokos

2022.08.29 18:53
Esőkabát kisokos

Nagyon sok kutya utálja az esőt.

Még azok is, akiknek elég vastag bundája van, nem is beszélve a rövidszőrű fajtákról, vagy a lakásban tartott kistestű kutyákról. A nagytestű ebeket kevésbé zavarja az eső, kivéve az idősebb, illetve a soványabb fajtákat.  

A kistestű kutyusoknak közel vannak az érzékeny testrészeik, pl.pocakja, a földhöz, ezért sem mennek szívesen esős, hideg időben sétálni. Ha szeretnél ilyenkor is sétálni kutyáddal, biztosítani számára a napi rendszeres mozgást, megóvni őt a kellemetlen vizes-sáros érzéstől, legjobb, ha beszerzel számára egy esőkabátot! 

A boltokban és webáruházakban szerencsére már nagyon sokféle termékből lehet választani. De mi alapján döntsük el, melyik a megfelelő kutyusunk számára?  

Esőkabát típusok: csak a testet fedi, test+mellső lábakat fedi, test+négy lábat fedi 

A kabátok egyik típusa sem tudja az egész hasat befedni, mivel szabadon kell hagyniuk a megfelelő testrészt. A klasszikus kabát csak a test felső részét, és az oldalát védi. A hosszú testű kutyáknak jó választás, mivel rövid a lábuk, és nem akadályozza őket a mozgásban. 

A kétlábas esőkabát már nagyobb védelmet nyújt. A két mellső láb nem lesz vizes, sáros. Az ingszabás miatt a mellkas is védve lesz. Az öltöztetés nem okoz általában gondot, könnyen be lehet bújtatni a mellső lábakat a kabátujjakba, a kutyus pedig szabadon tud mozogni. 

A testet +4 lábat takaró kabát nyújtja a legtökéletesebb védelmet az eső elöl, de az érzékenyebb kutyusok nehezebben szokhatják meg az öltöztetést.  

Aktív kutyáknak egy picit nagyobb méretet válasszunk, hogy ne akadályozza a mozgásukat. Ha két méret között van a kutya, inkább a nagyobb kabátot vegyük. 

Esőkabát anyaga : poliészter, nylon 

A teljesen vízhatlan kabátok ugyan 100 %-ban megvédenek a külső nedvességtől, de kicsit merevebb anyagból vannak, és nem vezetik ki a párát, így könnyen befüllednek alatta a kutyusok. Ez ellen a hálós bélés nyújt védelmet, mint az embereknek szánt esőkabátoknál. A két réteg anyag között elvezetődik a nedvesség. 

A lélegző műszálas anyagok sokkal puhábbak, kellemesebb viseletek. Nevéből adódóan lélegzik, kiereszti a párát. Viszont anyagtól függően, a nedvesség is beszivároghat kicsit. Mivel általában nem zuhogó esőben visszük a kutyát sétálni, a víztaszító anyagból készült kabátok is megfelelő védelmet nyújtanak esőben. 

Extrák : kapucni, méretre állítható kabát bőség, bélés, rávart hám, póráz kivezető nyílás, fényvisszaverő csíkok, zseb 

A kapucni nem csak a fejet védi az esőtől, hanem megakadályozza, hogy víz kerüljön kiskedvencünk fülébe!  

A kabát lehet patentos, tépőzáras, csattal állítható. A tépőzár megkönnyíti az öltöztetést. Újabban a hámot is rávarrják a kabátra. Ez megkönnyíti az öltöztetést, de ha a kutyánk nagyon élénk, biztonságosabb, ha a saját hámjával megyünk sétálni. 

Sok kabát rendelkezik pórázkivezető nyílással. Ezt a nyakon alakítják ki, így csak a nyakörves kutyusoknál lehet a kabát fölül, hámhoz nem jó. Ha hámmal sétálunk, azt tegyük kívülre. 

A fényvisszaverő csíkok nagyon praktikusak. Rossz látási viszonyok között is biztonságos lesz a séta, látható lesz a kutya. 

Lényeges, hogy a mellkas és a has mekkora része lesz fedve. Sok kabát a nyak, illetve a mellkas alatt záródik, szabadon hagyva a mellkas elülső részét, és a has nagy részét. A fejen átbújtatható fazonok már a mellkast is fedik, de néhány eb a fej átbújtatását nem szereti. Mivel a mellső két lábak séta közben felfröcskölik a hasra a vizet, próbáljunk olyan fazont találni, ami a has lehető legnagyobb részét fedi. 

Az esőkabátokat mosógépben, vagy kézzel lehet mosni. Ha hosszú ideig szeretnéd használni, jobb ha nedves kendővel tisztítod, mert mosás közben minden anyag veszít a vízállóságából. 

Végül néhány jó tanács: 

Ellenőrizd, mikor esik kevésbé, és akkor menjetek sétálni. Ha kutyusod nem akar esőben sétálni, vigyél jutalomfalatot, és ezzel motiváld már indulás előtt. Séta közben dobjál neki pár lépéssel elé jutalomfalatot, hogy nagyobb kedve legyen mozogni. Ha nagyon utálja az esős sétákat, rövidítsd le a sétát. Ha megvolt a pisi/ kaksi induljatok haza. Esőben kerüld a forgalmas utcákat! A vizes úton haladó autók, emberek túl zajosak a kutyák érzékeny fülének. 

Séta után a kutya mindenképpen kicsit vizes lesz, bármennyire is igyekszünk ezt elkerülni. De egy törölközővel könnyen le tudod ezt törölni, nem lesz teljesen csapzott a kutyus. Az esőkabát pedig megóv a sártól, kosztól is. 

Bármelyik típust választod is, mindenképpen jobb lesz, mintha nem mennétek sétálni, vagy teljesen csapzott kutyával térnél haza séta után. A cuki minták és színek közötti válogatást pedig már a gazdi ízlésére bízzuk! 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.