Blog

Pulóver körkép

2022.09.14 01:33
Pulóver körkép

Miért kell a kutyának pulóver? 

 

Sok kutya tulajdonos mosolyogja még meg azokat, akik hűvösebb időben felöltöztetik kiskedvencüket. De ha már láttad a kutyusodat megállíthatatlanul reszketni hidegben, rögtön meg fog változni a véleményed!  

Ha még nem tudod, mi lenne a helyes, fontold meg ezt: igaz, hogy a kutyáknak van szőre, ami meg kellene, hogy védje őket a hidegtől, de néhánynak vékonyabb a szőre, vagy genetikailag érzékenyebb a hidegre. Tehát lehet, hogy a kutyusod nagyon rosszul érzi magát hűvösebb időben, pont mintha te ruha nélkül mennél ki télen az utcára! 

Egy pulcsi, vagy kabát nagy segítség lehet a kinti sétáknál a hűvösebb évszakokban, vagy ha a lakásodban alacsony a hőmérséklet. Hogy egy kutya milyen melegen tudja tartani magát, függ a fajtájától, méretétől, korától is. De ő legfeljebb csak össze tud gömbölyödni, ha nagyon fázik, míg te felvehetsz egy melegebb pulcsit...! A kisebb, könnyű súlyú kutyáknál, a rövid vagy vékonyszőrű fajtáknál jelentős különbség lehet a kutya komfortérzetében, jólétében, ha egy pulóvert viselhet, akár még bent is.  

Sok kutya tulajdonos vágatja rövidre a vastagszőrű fajtáknál is a szőrt.( pl. a filcesedés megakadályozására)  Az idősebb kutyusoknak gyengébb az immunrendszere, vagy esetleg olyan betegségük van, ami szőrhullással jár (pl. Cushing szindróma). Nekik mindenképpen szükségük lehet egy plusz meleg rétegre, akár a lakásban is. 

A nagytestű, dús szőrű kutyáknak azonban erre nincs szüksége. Az ő bundájuk eleve a hideg időre lett “tervezve”. Nagyon rosszul éreznék magukat egy pulóverben! A szibériai Husky és a Bernáthegyi kutyák jó példák erre, míg a Chihuahua, agár, vagy terrier-félék jó példák azokra a fajtákra, akiknek nagyon is jól jön egy plusz meleg réteg. 

Milyen a jó kutya pulóver? 

Bár a gyapjú jó meleg, jól szigetel, de sokat kell majd mosni, és lehet, hogy viszketni fog tőle a kutyusod. Egy mosható gyapjú és pamut, vagy acryl keverék anyag viszont kiváló lehet! 

Gondosan le kell mérni a kutyádat a mellkasán, nyakán, hátán. Azt szeretnénk, ha pontosan illeszkedne a pulcsi. Ha túl szoros, kényelmetlen, ha túl bő, könnyen kibújik belőle. 

Ellenőrizd, hogy hónaljban és a nyakon is jól illeszkedik, és szabadon tud mozogni. Ha két ujjadat be tudod dugni a ruha alá, biztosan jól illeszkedik. Válassz könnyen le és felvehető darabot!  

Egy másik fontos dolog, hogy ne legyen rajta sok lerágható, lenyelhető rész: zippzár, gomb, kilógó rész. Néhány kinti kabátra már eleve rávarrták a hámot, vagy póráz karikát. Viszont ilyenkor nem fog felügyelet nélkül maradni a kutyusod, nem tudja lerágni. A benti pulcsiknál viszont gondolj erre is, hiszen napközben vagy éjjel kutyusod felügyelet nélkül lesz! 

Míg néhány kutyának nincs problémája a fejen áthúzható ruhákkal, mások idegenkednek ettől (főleg sok kistestű kutya fajta ) Nekik a belelépős, háton összegombolós ruhák a jók. Mindenféleképpen dicsérd meg nagyon, ha felöltöztetted! 

Mosási tippek: illat és fehérítő mentes mosószerrel mosd!  

A kutyádat nem érdekli a ruha színe, anyaga, viszont imádni fogja a plusz figyelmet, amit öltöztetéskor ráfordítasz!   

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.