Blog

KUTYARUHA - EGY GAZDI TAPASZTALATAI

2023.11.17 18:55
KUTYARUHA - EGY GAZDI TAPASZTALATAI

Mikor 2020. októberében örökbe fogadtam életem első kiskutyáját, nagyon lelkes, ám teljesen tapasztalatlan voltam kutyás dolgokban...

KUTYARUHA- EGY GAZDI TAPASZTALATAI 

A menhelyen lelkemre kötötték, hogy vegyek ruhát a 3,5 hónapos baba kutyának, az állatorvos pedig kinevetett ennek hallatán. Rá hallgattam, és az első hosszabb őszi séta után otthon ápolhattam a lázas, köhögő, náthás kiskutyám... (közben pedig szidtam magamat, hogy miért is nem vettem Lucának meleg ruhát ...) 

Az állatorvosnak valószinűleg csak kint tartott, kerti kutyákkal volt tapasztalata. Ők nyilván hozzászoknak az időjárás változásaihoz, ennek megfelelő bundát növesztenek, és jobban bírják a hideget, meleget, esőt, mint főleg lakásban tartott társaik. 

Kutyás barátokkal, ismerősökkel beszélgetve sok információra tettem szert a “kell-e a kutyának ruha” témában. Most ezeket szeretném megosztani, hátha segít valakinek megválaszolni a “kell vagy nem kell” kérdést! 

ESŐKABÁT 

A kutya méretétől, fajtájától független, hogy szeretik-e az esőt, és hajlandóak-e kimenni esőben. A gazdi életét viszont nagyban megkönnyíti, ha el tudja vinni kutyusát esőben is egy rövid sétára, és utána nem kell a lakásban az ázott kutyát órákig tisztogatni. 

PULÓVER 

Nekem biztosan jól jött volna, ha az első sétánkon egy pulóver van a kutyámon, és nem fázik meg! Ha belegondolunk, a lakásban 20-23 fokban, kb. 22 órát tartózkodik itt a kutyánk, majd kivisszük a 8-10 fokos hidegbe, vagy mínusz fokokba...! Fiatal, és idősebb, vagy beteg kutyáknak biztosan szüksége van egy meleg rétegre! 

De egyéni érzékenységtől függően bármelyik kutyus már 15 fokban is reszkethet. Gina, a törpeuszkár, 20 fokban megállíthatatlanul reszketett a házban, ha a gazdik nem adtak rá egy pulóvert!  

A gazdi feladata, hogy figyelje kutyusa reakcióit, és gondoskodjon a komfortjáról! Nem mellesleg, a nedves, esetleg sáros talajról az alacsonyabb kutyusok hasára került koszt nem a kutyáról kell leszedni séta után, hanem a pulóverről lekefélni...! 

KABÁT 

Fifike, a szomszéd Máltai kutyus, télen a kabát+pulóver kombóban is képes reszketni, míg egy másik máltai ismerős kutyusra csak a mínuszokban lehet kabátot erőltetni.  

Szerintem ez is egyéni érzékenység kérdése, és nekünk gazdiknak kell kifigyelni, mi a legjobb kutyánknak! 

Az én kiskutyám szeret öltözni, imádja, ha vele foglalkoznak, és hajlamos fázni. Nála mindenképpen kell pulóver, vagy kabát. Így tisztább is marad séták után! Elég csak a lábát letörölni, ha bejön a lakásba. 

Egy ismerős az idős, beteges kinti kutyájának is vett vízálló kabátot, hogy komfortosabban érezze magát... 

CIPŐ 

Ez megint egy megosztó kérdés. Én cipő ellenes voltam mindaddig, míg egy téli séta alkalmával a szomszéd kerítése előtt elmenve Lucácska hangos sikoltozások közepette le nem cövekelt! Felkaptam, megvizsgáltam a tappancsait, azt hittem, valamilyen éles tárgyba lépett, de nem találtam semmit. Pár métert kézben vittem, majd letettem, és vidáman futott tovább. 

Visszafelé ugyanezen a helyen megismétlődött a jelenet. Jobban körbe nézve rájöttem, hogy a szomszéd csúszásmentesítés céljából vegyszerrel  szórta fel a háza előtt a járdát. Ez égette Lucácska talpait! 

De nyáron a forró beton, vagy a nyaralóhelyen a túristák által eldobált törött üvegcserepek éppúgy veszélyesek az apróbb és nagyobb mancsokra! 

Köves talajon túrázásnál az éles kövek is okozhatnak sérülést.  

NYÁRI ING/PÓLÓ 

A kutyának minek napvédelem, kérdezhetnénk? Ha lehetősége van rá, biztos nem fog magától tűző napon futkározni! De ha nincs lehetősége, mert a gazdi csak ekkor ér rá, már meggondolandó! 

Tudtad, hogy a kutyák 25 fok felett, intenzív mozgás közben akár hőgutát is kaphatnak? (volt is rá több példa nyáron, sajnos...) Egy napvédő póló szabályozza a testhőmérsékletet, és szellőzést biztosít. Én kipróbáltam a nyári 30 fokos melegben : a déli sétánál Luca póló nélkül 5-10 perc után lefeküdt lihegni. Pólóban fél óra után én rángattam haza, mert már nekem volt melegem! 

De találkoztam pajzsmirigy beteg kutyussal, akinek foltokban kihullott a szőre, és napvédő póló nélkül nem mehetett volna ki a szabadba, és pollenallergiás kutyával is, akinek így a pólójára, és nem a szőrére ragadt az allergiát okozó pollen, tehát jóval kevesebbet vitt magával a lakásba. 

TÜZELŐBUGYI 

Ez egyértelműen hasznos ruha! Sok lakásban élő kislány kutyus nincs ivartalanítva. Ha szeretnénk a lakást, autót, stb. megóvni, tisztán tartani, egyértelmű a haszna.  

Utazáskor is jó szolgálatot tehet, mivel nem kell aggódni a váratlan “balesetek” miatt. Egészen fiatal, vagy idős, beteg, inkontinens kutyáknak is nagyon praktikus, hasznos darab. 

 

Ez az írás csak az én tapasztalataimon alapszik. Biztosan sokan vannak, akiknek más a véleménye, tapasztalata. Én nem vagyok se állatorvos, se híres kutya-tréner. Csak egy egyszerű gazdi vagyok, aki felelősséget vállalt egy ártatlan kis lényért, és legjobb tudása szerint szeretné őt gondozni, és jó életet biztosítani számára!  

 

 

 

 

 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.