Blog

ERRE FIGYELJ A KUTYÁDNÁL TAVASSZAL

2023.03.18 15:52
ERRE FIGYELJ A KUTYÁDNÁL TAVASSZAL

Jön a tavasz, és vele a szép idő, amit már annyira vártunk! Az időjárás melegszik, a virágok bimbóznak, mindenhol bogarak zümmögnek. Idilli a kép, de 

Jön a tavasz, és vele a szép idő, amit már annyira vártunk! Az időjárás melegszik, a virágok bimbóznak, mindenhol bogarak zümmögnek. Idilli a kép, de ez mind akár veszélyforrás is lehet kutyusod, vagy cicád számára! 

  • Néhány rovar csípése allergiás reakciót válthat ki. (pl. Méhecske) Próbáld meg eltávolítani a kutyusból a fullánkot. A fullánk helyén keletkező duzzanatot hideg vízzel, borogatással hűsítheted.  Figyeld a kutyusodat, hogy jól érzi-e magát. Ha légzési probléma, vagy nagy duzzanat lépne fel, rögtön orvoshoz kell vinned! 

Nemcsak a rovarcsípések jelentenek veszélyt. Ilyenkor felélednek a kullancsok, bolhák is. Ha nem egész évben védekezel ellenük, akkor kérd ki állatorvosod véleményét, hogy milyen készítménnyel tudnátok legjobban védekezni! (nyakörv, csepp, tabletta) 

Itt az oltások ideje is! A veszettség elleni védőoltás kötelező! E mellett ajánlott a Parvo vírus, és a szívférgesség elleni oltás is. Állatorvosod tudja megmondani, nektek mire lesz szükségetek. 

  • Télen jól esett egy extra réteg meleg bunda a kutyusodnak, de most már meg kell szabadulni az elhalt szőröktől. Akár naponta keféld át a bundáját. Ki kell fésülni az esetleges gubancokat is. Jó alkalom ez a bőrének az ellenőrzésére is. Ha bármilyen dudort, kiütést, egyéb elváltozást találsz, vidd állatorvoshoz! 

Egy kutyakozmetikus megfelelő hosszúságúra, és fazonra tudja nyírni kutyusod bundáját. Karomvágás és fürdés is aktuális lehet! 

  • Tavasszal sokan tartanak nagytakarítást a lakásban. Ne feledkezz meg kutyusod holmijairól sem! A kutyaágyat, takaró, plüss játékokat is ki kell mosni.  A műanyag, vagy gumi játékokat meleg vízben mosd le. A legjobb a folyékony, semleges mosószer, vagy ecetes víz, ami fertőtlenít is. 

Jó alkalom ez a kutyaruhák átnézésére is. Ha kinőtte, vagy már nem kell valami, add a közeledben lévő kutyamenhelynek. Ha találsz régi takarót, törölközőt, annak is örülni fognak!  

  • Tavaszi nagytakarításnál ne hagyd a kisállatok számára elérhető helyen a krémeket, naptejet, sampont, tusfürdőt, gyógyszereket, (pl. Ibuprofen tartalmú gyógyszer), illetve fehérítőt, vagy festéket. Ezek mind mérgezőek lehetnek a kíváncsiskodó kisállatok számára. 

A nyakörv tisztításáról sokan elfeledkeznek, pedig ezt használjuk legtöbbet. Ha nem bőr nyakörv és póráz szetted van, akkor nagyon egyszerű a tisztítása. Áztasd be meleg vízbe semleges mosószerrel, vagy ecettel, szódabikarbónával. Kb. 15-30 perc áztatás után nyomkodd ki, öblítsd folyóvíz alatt, és ha lehet, napon, vagy levegőn szárítsd meg.  A napsugarak fertőtlenítő hatásúak! 

  • Mivel egyre melegszik a levegő, figyelj a megfelelő hidratálásra. Legyen mindig friss, tiszta víz a kutyusod táljában, akár kint, akár benti kutyáról van szó. A tálat is mosd rendszeresen!  

Kinti kutyusnak biztosíts árnyékos helyet. Ha autóval mentek valahová, soha ne maradjon a kutyád egyedül a lezárt autóban!  

  • Mivel télen, a hűvösebb, esős időben mindenki kevesebbet sétál, most fokozatosan kezdjétek növelni a távot.  

Séta után ellenőrizd a mancsait! Egy lehullott, száraz tűske, élesebb faháncs, vagy mag könnyen belefúródhat a talpába, és sebet, fertőzést okozhat. Ha száraznak, repedezettnek találod a mancsát, használj mancsápoló krémet! 

  • Tavasszal sokfelé használnak növényvédő szereket a földeken, kertekben, parkokban. Ha ilyen helyen sétáltok, ne engedd kutyusodat semmit felvenni a földről, hiszen mérgező lehet az ő számára is. 
  • És ami a legfontosabb: legyen chip a kutyádban! Ha egy érdekes illat, vagy mókus, nyúl után vetné magát egy erdei sétán, és eltéved, sokkal nagyobb eséllyel fog visszakerülni hozzád, ha bárki megtalálja!  

 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.