Blog

KUTYA MENTŐMELLÉNY : HASZNOS VAGY NEM?

2023.05.10 22:36
KUTYA MENTŐMELLÉNY : HASZNOS VAGY NEM?

MENTŐMELLÉNY - EGY ÚJABB FELESLEGES KUTYA-KÜTYÜ? 

A kutyák tudnak úszni, ez igaz, de nem egyformán jó úszó mindegyik, vagy csak egyszerűen nem szeret úszni. A “kutyaúszás” csapkodó mozdulataival általában fenn tudnak marad a vizen, de sok kutyus nem tud irányba úszni, csak lebeg. 

A kutya fajtájától, testfelépítésétől, méretétől is függ, mennyire jó úszó. A “vizi kutyáknak” (újfundlandi, angol szetter, néhány spániel fajta, retrieverek) speciálisan módosult a mancsuk az úszáshoz. Az izmos, sovány kutyák (agár) nehezebben maradnak fennt a vizen, a nagyobb fejű fajtáknak (bulldog) rosszabb az egyensúlya a vízben. 

A kistermetű, vagy rövidlábú kutyák hamar kifáradnak úszás közben, még ha jó úszók is. A fiatal, vagy éppen idős kutyusok gyorsabban kimerülnek 

De még a jól úszó kutyák is túlvállalhatják magukat, túl messzire kiúsznak, és  kifáradhatnak, begörcsölhetnek, vagy csak megijednek valamitől, és pánikba esnek. Különösen figyelj rájuk, ha természetes vízben úsznak, és erős áramlás lehet, vagy egy nagy tóban túl messzire kiúsznak. 

Azt is vedd tekintetbe, mielőtt úszómellényt veszel, hogy mennyi időt fogtok a vízparton, vízben tölteni. 

Ha csak rövidebb ideig, sekély vízben játszol majd négylábú barátoddal, nem lesz feltétlen szükséged úszómellényre. 

Ha vízparti nyaralásra mentek, ahol hosszú időt lesztek a vízben, jobban ki fog fáradni. A mellény ebben az esetben fennt fogja tartani, leveszi a súlyt a kutyusodról, többet tudtok együtt úszni, játszani. 

Egy több napos, vagy egyhetes vízparti nyaralásnál a szokatlan mozgásformától izomlázat kaphat, ami csökkenti a mozgásszabadságát, komfortérzetét. Ezt meg tudod akadályozni az úszómellénnyel, ami könnyebbé teszi a vízben való mozgást, nem annyira megerőltető. 

Ha hajózni, csónakázni, kajakozni, vagy SUP-al mennétek kutyusoddal, kötelező a kutyának is a mentőmellény, csakúgy, mint az embereknek! 

Egy jó úszómellény a víz fölött fogja tartani a kutya fejét, ezáltal a hát kiegyenesedik, a lábak koordináltan tudnak mozogni, a kutya hátsó része pedig nem süllyed le a vízben.  

Egy jó mellény javítja a kutya úszótechnikáját, így ügyesedik a mozgása, nől az önbizalma. Ez a félénkebb kutyusoknál különösen fontos! 

Biztonsági szempontból fontos, hogy a mellény hátán legyen fogó, melynek segítségével ki tudod emelni a kutyádat a vízből, ha magától nem tudna kimászni, illetve vészhelyzet állna fenn.  

A másik fontos elem a pórázkarika. Sokkal egyszerűbb erre csatolni a pórázt, mintha külön nyakörv, vagy hám is lenne rajta. 

A kék vagy szürke szinű vizen fontos, hogy élénk szinű vagy mintájú úszómellényt válassz! Így mindig látni fogod, hol van kutyusod.  

A helyes méret kiválasztása még ennél is fontosabb! Ne úgy válassz úszómellényt, mint kutyaruhát! Nézd meg alaposan a gyártó által megadott adatokat (nyakbőség, mellbőség, esetleg súly), és mindenképpen mérd le a kutyusodat! 

A jó úszómellény általában rövidebb a háton, a kutya testhosszának körülbelül a feléig, kétharmadáig ér.  

Jól illeszkedjen a törzsön. Ha túl szűk, nem fogja fenntartani a kutyát, ha túl bő, ki fog csúszni belőle. A váll maradjon szabadon a mozgásszabadság miatt. 

A mellény nem  fedheti a teljes hasat, csak a bordák végéig érhet! A puha has rész mindenképpen maradjon szabadon, mert nem fog tudni mozogni, esetleg fel fogja dörzsölni a hasát.    

Terápiás szempontból is jó lehet egy úszómellény! Az idősebb, mozgásszervi problémás, vagy műtét, betegség miatt felerősítésre szoruló kutyusoknak nagyon hasznos az úszás, amit az úszómellény még könnyebbé tesz, így is elősegítve mielőbbi gyógyulásukat. 

A kutyasportot űző ebeknél kondíció javításra szolgál a mellényben való úszás. 

Félénk, vagy életükben először tavat, tengert látó kutyusoknak oldja az ismeretlentől való félelmét, ha érzi, hogy fennmarad a vizen. Pozitív tapasztalatai növelik önbizalmát! 

A sok pozitív hatása mellet igazából semmi nem szól a kutya mentőmellény használata ellen! 

Ha nem tudsz dönteni kell-e a kutyádnak mellény, gondold végig, mi a legrosszabb, ami történhet egy vizes kiránduláson, és biztonságosan meg tudod-e oldani ezeket a helyzetek. 

Felelős kutya gazdiként a mi feladatunk négylábú kis barátunk biztonságáról gondoskodni! 

 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.