Blog

Amit eddig nem is sejtettél a kutyaruháról!

2022.11.29 23:39
Amit eddig nem is sejtettél a kutyaruháról!

AMIT EDDIG NEM IS SEJTETTÉL - A KUTYARUHA TÖRTÉNETE 

Logikusnak tűnik, hogy a kutyaruha modern korunk találmánya, de ez nagyon nagy tévedés! 

 

Időszámítás előtt 1440-ben már volt az ókori Egyiptomban díszített  kutyanyakörv. Bőrből készült, a kutya nevével és életeseményeivel díszített nyakörvet találtak sírokban, és falfestményeken is. A rövidszőrü kutyákon pedig lótakaró szerű ruha volt az ábrázolások szerint. 

Ugyanebben az időben Kínában ezüst és türkiz  díszítéses arany nyakörvet hordtak a gazdagok kutyái. Ezek a  nyakörvek inkább  nyakláncra hasonlítottak. 

A Római időkben, az időszámítás előtti 4-5 században, tüskés nyakörvbe, és vas ruhába öltöztették a harci kutyákat, hogy védje és félelmetesebbé tegye őket. A felsőbb osztályokban azonban kiskedvencként tartották a kutyákat, és elkényeztették őket.  Julius Caesar például figyelmeztette a rómaiakat, hogy több időt és pénzt költenek a kutyájukra, mint a saját gyerekeikre. Egy Pompeiben megtalált kutya nyakörvén díszítésként ábrázolják,mikor megmenti gazdáját egy farkastól. 

Japánban is óvták, és lehetőségeik szerint öltöztették a kutyákat. A  szamurájok például ugyanúgy öltöztették a kutyákat, mint magukat. 

Európában a bernáthegyi kutya kapta az első ruhát. Bár a Bernáthegyi kutyának vastag szőre van, de mikor kiássa a hó alól az embereket, a hó beleragad, belefagy a bundájába. Ez nemcsak kellemetlen érzés, de  kihülést, vagy megfázást okozhat. Gondos gazdijaik speciális overált készítettek számukra. 

A középkorban a felső osztálybeli nők divatkiegészítőként bántak a kutyával. A kutyanyakörvek luxus bőrből készültek, vas és/vagy drágakő díszítéssel. A harci kutyákat továbbra is  háborús ruhában öltöztették, mint Columbus Kristóf is, mikor meghódította Amerikát. 

A 18. században kezdett el elterjedni Európában széles körben a kutyaruha. A britek például ezidőtájt udvariatlannak tartották “meztelenül”, ruha nélkül kivinni a kutyát az utcára.  

Franciaországban is nagyon felkapták a kutyaruhákat. Kényelmes, és gyönyörű ruhákat terveztek nekik. XVI. Lajos kutyája bársony nyakörvet hordott 20 igazgyöngy és 11 rubint díszítéssel. Itt alapították az első kutyaruha céget 1892-ben.  A tulajdonos francia bulldogjának készültek az első ruhák. A Goyard cég a mai napig létezik, kutyáknak és gazdiknak árulnak ruhákat és kiegészítőket. 

1800-as években főleg esőkabátot és télikabátot készítettek kutyáknak. Ezek már a tömeggyártás elterjedése miatt a középosztály számára is elérhetőek voltak. Így körükben is elterjedt a kutyák divatból való tartása. 

Manapság megkülönböztetünk divat és védő ruhákat. A szolgálati kutyáknak, pl. katona vagy  rendőrkutyák, speciális felszerelésük van. A kiskedvencek föleg esőkabátot, pulóvert, kutyacipőt, meleg kabátot hordanak. Az utóbbi 20 évben elterjedtek az “ünnepi” ruhák is, pl. esküvöre tüllszoknyás ruha vagy szmoking is. 

És ki tudja, mit tartogat még a jövő...! 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.