Blog

10 kutyás tipp őszre

2022.09.22 01:18
10 kutyás tipp őszre

10 KUTYÁS TIPP  ŐSZRE ÁLLATORVOSOKTÓL: 

Minden évszak egy újabb kihívást jelent a kutyások életében, így bölcsen teszed, ha megállsz egy pillanatra végig gondolni, milyen kihívásokkal is kell szembenézned ősszel. Itt van néhány tipp, hogy biztosan élvezhessétek az őszi sétákat: 

  1. Készülj fel az esős időre. Néhány kutya nem bánja az esőt, mások kifejezetten utálják. Szerezz be egy jó esőkabátot! Manapság sok fazon közül lehet válogatni. Az esőt utáló kutyusoknak a két vagy négylábat is fedő, kapucnis kabát ajánlott, míg az esőt kedvelőknek elég a csak testet takaró kabát. Így megvéded a kutyát is, és a lakásodat is a kosztól és nedvességtől! 
  2. Tartsd szárazon a fülét, hogy megelőzd a fülgyulladást. 
  3. A hűvösebb időre is fel kell készülni. Hogy kutyád mennyire bírja a hideget, függ a fajtájától, méretétől, szőr hosszúságától. Általában a nagyobb kutyák jobban bírják a hideget, mint a kistestűek, a hosszú szőr pedig jobban szigetel, minta rövid. A legjobb, ha van egy meleg kabátja, vagy mellénye a kutyusodnak. Figyelj rá, hogy a pórázkivezető nyílás megfelelő helyen legyen a kabáton! Figyeld a jeleket, hogy mikor fázik a kutyád: hosszan reszket, merevek az izmai, kedvetlen. Néhány kutya a hidegben agyilag is lelassul: nem követik a parancsokat, és a viselkedésük is megváltozik. Ha ezt látod, vidd rögtön haza, szárítsd meg, és melegítsd fel! Míg egy huskynak biztos nem kell kabát, a Jack Russel-ed nagyra fogja értékelni! 
  4. Ősszel kevesebb ember jár a parkokban, így előbújnak az állatok, pl mókusok, sünik, darazsak, esetleg kígyók, hogy táplálékot gyűjtsenek télire. Bár ezek az állatok nem jelentenek veszélyt a kutyádra, ne lepődj meg, ha hirtelen egy mókus után veti magát!  
  5. Ősszel egyre korábban sötétedik. A reggeli és esti sétáknál jó, ha látható a kutyád, pl. fényvisszaverő csíkokkal ellátott esőkabátja, kabátja, nyakörve vagy póráza van. Ez esőben is megkönnyíti a láthatóságot, és biztonságosabbá teszi a sétákat. A legjobb, ha te is fényvisszaverő csíkos kabátot viselsz, vagy zseblámpa van nálad. A fényét irányítsd lefelé, így az autósok, motorosok jobban fognak látni titeket szürkületben! 
  6. Nem csak az időjárás változik ősszel. Lehet, hogy a sétáltatási útvonaladat is változtatni kell. Kezdődik az iskola, több gyerek és felnőtt van az utcán, minden zsúfoltabb, hangosabb. Míg néhány kutyát ez nem zavar, sőt élvezik az extra figyelmet, más kutyusokat ez zavarni fog, idegesek lesznek. A másik probléma az óra átállítás. A reggeli sétára ez nincs hatással, de gondolj rá, hogy este hirtelen sokkal sötétebb lesz. 
  7. Ne felejts el ősszel is elegendő vizet adni a kutyádnak. Bár már nincs forróság, mint nyáron, de így is fontos a megfelelő hidratálás. 
  8. Legtöbben tévesen azt gondolják, hogy csak nyáron kell a kullancsok és bolhák ellen védekezni. A legjobb, ha egész évben folytatod az ellenük való védekezést, bármilyen módon is teszed ezt. Sajnos, télen sem fognak ezek a kis vérszívók kipusztulni, viszont nem akarjuk, hogy a kutyánk Lyme kórt kapjon! Minden séta után vizsgáld át a bundáját! 
  9. Éjszakánként a hőmérséklet jelentősen esik ősszel. Ha kinti kutyusod van, mindenképpen figyelj rá, hogy eléggé meleg legyen a kis háza, védve legyen az esőtől, és a széltől. Ez különösen fontos az idősebb kutyáknál, vagy akinek izületi problémái vannak. A benti kutyák élete sokkal komfortosabb. Azonban itt is figyelj rá, hogy az ágya ne legyen nedves, vagy huzatos helyen. Nagyon sok gazdi a kutyájával alszik, nekik ez nem lesz probléma! 
  10. Az őszben a legszebb a sok gyönyörű, színes levél. Sajnos, ez is okozhat problémákat! A földre hullott levelek eltakarják az alattuk lévő veszélyforrásokat, pl. tüskés ágat, hegyes botot, éles köveket. Így jobb, ha ismeretlen helyen nem hagyod kutyádat ugrálni, rohangálni, nehogy megsérüljön! (Luca kutyám egy téli esti séta alkalmával futott bele egy tüskés ágba. Megsérült a szeme, műteni kellett, de a gondos orvosi kezelés hatására szerencsére teljesen meggyógyult!) 
Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.