Blog

TÉLI MANCSÁPOLÁS

2022.12.12 16:10
TÉLI MANCSÁPOLÁS

TÉLI MANCSÁPOLÁS

A kutyák mancsa télen nem fagy meg, mert különleges vérkeringése van.

A talpában egy véna fut az artéria mellett, ami visszakeringteti és melegen tartja a vérét, és a szívből egyenesen kutyusod leghidegebb részébe, a talpába juttatja. A kutya az egyetlen háziállat ezzel a különleges dupla keringéssel, ami azonban megtalálható több sarkvidéki állatban, mint például a  pingvin és a fóka. Valószinűleg a sarkvidéki kutya ősöktől öröklődik ez a tulajdonság. 

Bár a kutyák mancsa sokkal strapabíróbb, mint az embereké, de télen mégis nagyon sérülékeny. 

15 perc séta fagyponton, vagy alatta már kellemetlen lehet kutyád számára, főleg, ha kistestű, vagy vékonyszőrü fajta. A csivava, vagy például az agár +10 fok alatt már kellemetlenül érezheti magát. (ilyenkor jó egy meleg pulcsi)

De nem a hideg a fő veszély, amivel téli sétán találkozhatsz. A hideg levegő, eső, hó kiszárítja a talpát, csakúgy, mint a te bőrödet is. Kutyusod nyalni fogja a viszkető, száraz tappancsát, ami a mikrosérüléseken keresztül elfertőződhet. Ha azt látod, hogy megduzzadt a mancsa, esetleg sántit, vidd orvoshoz, nehogy komolyabb baj legyen! 

A másik veszély a mancsába, illetve a mancsára került szennyeződés. A hó nem bántja a tappancsát, de a talpán lévő szőrbe ragadt jég, egyéb szennyeződés felsértheti. Vágd le télen a talpán a hosszú szört, hogy ne tudjon beleragadni semmi. Séta után otthon meleg vízzel mosd le a tappancsát, és  szárítsd is meg, nehogy kiszáradjon. 

A tappancsot fenyegető harmadik veszély az utakra, járdákra szórt jégoldó só, kémiai anyagok, és az autókból esetleg kifolyt fagyálló folyadék. Ezek irritálni fogják a mancsát, amit megpróbál lenyalni. Ezek azonban még kis mennyiségben is mérgező anyagok! Ha azt látod, hogy kutyusod furcsán viselkedik, pl. dülöngél, hány, remeg, vidd a lehető leghamarabb állatorvoshoz. Ha nem viszed orvoshoz 8-12 órán belül, veseproblémák jelentkezhetnek. 

Végül néhány tanács a gondtalan téli sétákhoz: 

-ne töltsetek órákat a hidegben, mert megfagyhat a talpa 

-inkább több, rövid sétát tegyetek az egy hosszú séta helyett 

-használjatok kutyacipőt.  Türelmesen szoktasd hozzá, néhány alkalom után meg fogja szokni. A szoktatáshoz a TARKA HÍREK blogban, a kutyacipős cikkben találsz néhány jó tanácsot.

- ha kiskedvenced nem viseli el a kutyacipőt, séta előtt kend be vazelinnel a talpát, így nem fog bele- és ráragadni sok kosz, vagy jég. Séta után mosd le otthon meleg vízzel a tappancsait. Ne hagyd, hogy lenyalja! Bár a vazelin nem veszélyes anyag, de enyhe hashajtó hatása van. 

-rendszeresen ellenőrizd, és krémezd be a mancsát séta előtt és után. Sok mancsápoló terméket lehet kapni, de mivel biztosan nyalogatni fogja krémezés után, válassz természetes anyagokból készült krémeket. Akár otthon is készíthetsz mancsápoló krémet. Erre az interneten rengeteg receptet találsz, ha beírod a keresőbe.

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.