Blog

KELL-E A KUTYÁKNAK NAPVÉDELEM NYÁRON?

2023.06.10 18:19
KELL-E A KUTYÁKNAK NAPVÉDELEM NYÁRON?

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is leéghetnek a napon, vagy a nagyfokú napnak kitettség miatt betegségeket kaphatnak. (pl. bőrrák, allergia) 

KELL-E A KUTYÁKNAK NAPVÉDELEM NYÁRON? 

Nyár van, meleg van, süt a nap, minden szuper! A magas UV sugárzásra is figyelünk, nem megyünk napra, kenjük magunkat. A kutyának meg úgyis bundája van, nem lesz baja! Vagy mégsem?  

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is leéghetnek a napon, vagy a nagyfokú napnak kitettség miatt betegségeket kaphatnak. (pl. bőrrák, allergia) 

Hazánkban évről évre magasabb hőmérsékleteket regisztrálnak, egyre magasabb az UV sugárzás is.  Felelős gazdiként jó, ha tisztában vagyunk ezekkel a rizikókkal! 

Mindenek előtt a nagyon kevés, vagy fehér szőrrel rendelkező kutyusok vannak kitéve a leégésnek. Veszélyes lehet a világos szinű, vagy fehér orral, füllel, szemhéjjal rendelkező kutyák számára is. De még a vastag bundás kutyák is időnként leéghetnek! Például, ha vedlés, vagy betegség miatt nagyon megritkul a szőrük. 

És amire nem is gondolnál: nyáron, a felmelegedett betonon napozó kutyusokat is fenyegeti a leégés! 

 

Főleg ezek a kutyafajták a veszélyeztetettek: mexikói kopasz kutya, bulldog, whippet, dalmata, collie, vagy bármely más, előbb említett kategóriába eső eb. 

Hogyan tudunk védekezni? 

Léteznek speciálisan kutyák számára készült napvédő krémek.

Ha ezt választod, semmiképpen nem lehet benne cink-oxid, és PABA, mivel ezek mérgezőek a kutyákra, és kutyusod valószinűleg meg fogja próbálni lenyalni magáról a krémet, mielőtt még beszívódna a bőrébe. 

Ha bekented a kutyusodat a napnak legjobban kitett helyeken (orrnyereg, fül, has, bármely kevéssé szőrös rész), várj 10-15 percet, hogy biztosan ne nyalja le magáról. Legjobb, ha 20 perccel a napra menés előtt kened be, és ha hosszú időn át kint van, 4-6 óránként ismétled. 

 

A másik megoldás, ha beszerzel egy napvédő pólót.  

Elsőre pont azt gondolnánk hogy ellentétes hatást fogunk elérni, ha még egy réteg anyagot ráteszünk az amúgy is kimelegedett kutyusra. A modern technikai szöveteknek, anyagoknak köszönhetően azonban egy jó napvédő póló/ing megvéd a napsugaraktól, segít a testhőmérséklet szabályozásában, lélegző anyagból van, nedvességelvezető, és gyorsan száradó .  

Ha szabadidődben sportolsz, te is találkozhattál már ilyen anyagból készült sportruhával, pólókkal. Régebben a pamut anyagokat tartották a legjobbnak, de bebizonyosodott, hogy a korszerű technikai anyagok jóval felülmúlják a pamutot lélegző képességben, pára elvezetésben, száradási időben, testhőmérséklet szabályozásban, és fényvédelemben. 

Ha nem bízol a modern, műszálas keverék anyagokban, válassz vékony, lélegző, pamut pólót, vagy inget! A lényeg, hogy ha szükséges, kutyusod védve legyen a forró nyári napokon!

 

Általános szabály, hogy ne a legmelegebb időszakban menjetek sétálni, ne tedd ki hosszas napsütésnek kutyusodat, biztosíts számára árnyékot, és sok vizet. Jó ha tudod, hogy nagy melegben minden kutya ki van téve a napszúrásnak! 

Ha nem vagy biztos benne, mi lenne a legjobb kutyusod számára, bátran hívd fel állatorvosodat, és kérd ki a véleményét! 

Mi a teendő, ha megtörtént a baj, és leégett a kutyusod? 

Amint észrevetted, vidd be a házba, vagy árnyékba! Hideg borogatás, és aloe vera enyhíti a kezdeti égést. 


Ha komolyabb a leégés, mindenképpen orvoshoz kell vinned négylábú barátodat! Kezelésre lesz szüksége, hogy megakadályozzák a gyulladást, és esetleges felülfertőződést. Ha valaha már volt ilyen leégése a kutyádnak, a jövőben mindenképpen napvédelemre lesz szüksége! 

A legmegfelelőbb napvédelem mindenképpen, ha nagy melegben, erős napsugárzásban reggel 10 és délután 4 között nem mentek napra! 

Ha csak nagy melegben tudtok sétálni, gondolkozz el egy nyári kutyacipő előnyein is! A kutyusok mancsa nagyon hamar komoly égési sérüléseket tud szerezni forró talajon!

Óvd meg kutyád egészségét, hogy még sokáig hűséges társad lehessen! 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.