Blog

MIRE FIGYELJ A NYÁRI KUTYÁS SÉTÁKON?

2023.07.02 19:30
MIRE FIGYELJ A NYÁRI KUTYÁS SÉTÁKON?

Nyáron is ugyanúgy kell sétálni vinni négylábú kedvencünket, mint mindíg. Vagy nem?

Négylábú barátaink nincsenek annyira jól felfegyverkezve a hőség ellen, mint mi emberek. A napi sétákat viszont nyáron sem hagyhatjuk el. De ha betartasz néhány szabályt, biztonságban tudtok nyáron is sétálni. 

A séta időpontját változtasd meg! A kutyák már 21 fok felett is túlhevülhetnek, 25 fok felett pedig akár napszúrást is kaphatnak! Változtasd meg a séta hosszát, és útvonalát, hogy ne legyen megerőltető. 

Legjobb, ha reggel 9 előtt, vagy késő délután, 6 után sétáltatod. Nemcsak a levegő hűvösebb ilyenkor, de a talaj is hűvösebb lesz. 

Teszteld a talajt séta előtt: a kezedet 5 mp-ig tartsd a talajon. Ha túl forrónak érzed, forró lesz a kutyusodnak is! Inkább menjetek később sétálni. Ha végképp nem tudod megoldani máskor, próbáld ki a kutyacipőt!

Séta közben keresd az árnyékos oldalt! Inkább a járdán sétálj, mint az úton. A  fekete aszfaltból jövő forróság veszélyes lehet a lent sétáló kutyusokra. 

Nagy melegben a kutyusok akár 30 perc alatt hőgutát kaphatnak! Séta közben iktass be pihenőket árnyékos, füves helyeken. Hagyd kutyádat lassan sétálni, sok szimatolással. Ez is fárasztja az agyát, és nagy örömet okoz neki. 

A különböző fajtájú, vagy méretű kutyusok különbözőképpen tolerálják a hőséget. A legjobban a fekete szőrű, nagytestű, túlsúlyos, nyomott orrú,  nagyon fiatal, vagy tartós betegséggel élő kutyusokra nézve rizikós a nagy melegben való sétálás. 

A fehér, vagy világosszőrű, vagy rövidszőrű kutyák más kihívásokkal néznek szembe. Ők ugyanis könnyen leéghetnek, ha tartósan a napon vannak. Használj kutyák számára biztonságos napvédő krémet a napnak legjobban kitett felületen (orr, fülek, pocak). Krém helyett használhatsz napvédő pólót is. Kérdezd meg az állatorvosod, mit ajánl! 

A nagyszőrű kutyáknak nagy melegben ajánlott a hűtőmellény, vagy napvédő mellény viselése. Előbbi hűsíti kutyusodat, utóbbi pedig szabályozza a testhőmérsékletet, és nem engedi felhevülni. 

Ha nem csak a háztömb körül sétáltok, vigyél mindig vizet magaddal kutyusod számára! Soha ne engedd pocsolyából inni, mert megbetegedhet tőle!  

És még egy dolog, amit semmilyen körülmények között ne tegyél: 

soha, de soha ne hagyd kutyusodat egyedül az autóban! 

Ha kint 22 fok van, bent hamarosan lehet akár 47 fok is! Kisérletek bizonyítják, hogy ha kint 35 fok van, a lezárt autóban már 10 perc alatt 45 fokra melegszik a levegő! Ezen a lehúzott ablak is csak minimálisan segít! 

Legyél felelős gazdi, óvd kutyusod egészségét!

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.