Blog

MIÉRT KELL RUHA AZ ÓRIÁS KUTYÁKNAK?

2023.01.17 19:41
MIÉRT KELL RUHA AZ ÓRIÁS KUTYÁKNAK?

MIÉRT KELL AZ ÓRIÁS KUTYÁKNAK KABÁT TÉLEN? 

 

Egy kutya normál testhőmérséklete 38,3-39,2 Celsius fok. 

A kutyák hidegtűrő képessége nagyban függ a fajtájától, méretétől, a testzsír, mennyiségétől, a szőr fajtájától, a kutya egészségi állapotától, hogy benti vagy kinti kutya, és természetesen egyénfüggő is. 

Általános szabály szerint általában +7 fok alatt kezdenek fázni a kutyák.  

A 0 fokos hőmérséklet alatt a kistesű, vékonyszőrű, fiatal, öreg, vagy  egészségi problémás kutyát már ne hagyjuk sokáig kinnt.  

-7 fok alatti, hosszas (több, mint 20 perc) kinti tartózkodás alatt akár kihűlés, vagy fagyás is előfordulhat. 

A kutya mancsa, orra, füle,hasa általában fedetlen, így fokozottan érzékeny a hidegre. Nagyon fontos a megfelelő mancsápolás télen, hidegben! (erről egy korábbi blogcikkben olvashatsz!) 

A nagy kutyafajták csak azért, mert nagy a testük, méretük, nem fogják jobban viselni a hideget, mint kisebb társaik. Télen bizony szükségük lesz egy plussz meleg rétegre!

A hidegre különösen érzékeny nagytestű kutyafajták többek között : dán dog, mastiff, agár, dobermann, boxer, dalmata, vizsla, weimari vizsla. 

Közös jellemzőjök az atlétikus, kevés testzsírral rendelkező test, és az igen  rövid szőr.  

A dán dog/német dog télen nem bánja a rövid sétákat, de egy hosszabb túrára már igényli a meleg kabátot. 

A különböző agár fajtáknak ősztől tavaszig mindig kell pulóver, vagy kabát a sétákhoz. Ajánlott hidegben, hóban a kutyacipő is. A nagy hidegben könnyen lefagyhat az orra, vagy a füle. Sok agár már a 20 fok alatti szobahőmérsékleten is elkezd fázni. Nekik akár bent is pulóvert kell viselniük. 

Ha keverék kutyád van, általában nem lehet tudni, milyen kutyafajták voltak a felmenői között. Figyeld meg, milyen hőmérsékletnél kezd el reszketni. Ez biztos jele, hogy pulóvert, vagy kabátot igényel! 

Bármilyen hidegtűrő képességei is vannak a kutyádnak, mindig a te feladatod, hogy gondoskodj róla, és óvd az egészségét! 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.