Blog

A NYÁR ÉS A KUTYARUHA

2024.07.07 11:37
A NYÁR ÉS A KUTYARUHA

NYÁRON RUHA A KUTYÁRA ?? MINEK...?! A városi környezetben pedig néha szükség van rá! Olvasd el, mikor védi kutyusod egészségét!

Az életben minden folyamatosan változik, halad. Jó, ha mi is figyelünk a változásokra, a megváltozott igényekre. Ez fokozottan igaz lakásban tartott kiskedvenceinkre, hiszen nekünk kell gondoskodni jólétükről, egészségükről! 

Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy kutyusainknak nyáron szüksége lehetne bármilyen ruhára a pórázon kívül. Sajnos, az egyre melegebb nyarak, erősödő UV sugárzás, a városi életmód, a környezetszennyezés ezt felülírja.  

A nyári kutyaruhák és felszerelések kiskedvenceink egészségének védelmét szolgálják. Azt hihetnénk, hogy csak a benti kutyusoknak van rá szüksége, hiszen ők nincsenek kitéve az időjárás változásainak, így nem is alkalmazkodik hozzá a szervezetük, bundájuk olyan mértékben, mint a kinti társaiknak. Ha felelős gazdi vagy, akkor szükség esetén kinti kutyád egészségét is védeni fogod ezekkel a ruhákkal, vagy kiegészítőkkel!  

Lássuk, mire lehet szüksége négylábú barátodnak nyáron! 

A kutyacipő hallatán sokan nevetésben törnek ki. De ha belegondolsz, milyen forró nyáron az aszfalt, vagy beton, amin kis barátodnak “mezítláb” kell járnia, rögtön komolyan fogod venni a cipőket! A kinti kutyáknak van lehetősége a legforróbb órákban árnyékban pihenni, és elkerülni a mancsot égető helyeket. Manapság egyre több kutyust tartanak lakásban, és nekik nincs választásuk: menni kell...! 

A forró talajon kívül az éles kövek, vagy vízparti nyaralásnál a felforrósodott homok, eldobált éles tárgyak (törött üveg, italos dobozok) jelentik a veszélyt. Egy megégett, vagy sérült mancs nagyon fájdalmas, és hosszú ideig gyógyul, és sokkal nagyobb kellemetlenséget okoz, mint néhány alkalom alatt hozzászoktatni a kutyust a nyári cipők viseléséhez. 

A levegő hőmérséklete is évről évre emelkedik nyáron. Szinte már általánossá vált a folyamatos 30 fok körüli, vagy feletti hőmérséklet. Ez a mi szervezetünket is rendkívül megterheli, hát még a kutyákét! Ők a meleget sokkal rosszabbul bírják. Igaz, hogy a szőrük valamennyire szigetel, megóvja őket a nagy melegtől, de mivel a normális testhőmérsékletük 38,5 fok, egy kis melegben való mozgás után nagyon könnyen emelkedhet akár 40 fokra is, ami már az egészségét veszélyeztetheti!  

Ráadásul nem is nagyon tudják hűteni magukat természetes eszközökkel. Míg mi jól megizzadunk, és ezzel egyben hűtjük is magunkat, ők főleg a tappancsukon keresztül izzadnak, ami azért korántsem olyan hatékony! A fokozott lihegés is hűti a kutyákat, viszont a tartós, erős lihegés nagyon megerőltető, és szintén kevéssé hatékony. 

A különböző modern technikai anyagokból készült hűtőpólók segítenek séta közben, vagy otthon a kutyusok hűtésében. De használhatsz napvédő pólót, vagy éppen habkönnyű ingeket, amik mind meggátolják a testhőmérséklet emelkedését, és szűrik a káros UV sugarakat, így megvédik kutyádat a napszúrástól, hőgutától. 

Igen, jól hallottad az előbb, UV védelmet mondtam! Ezek a láthatatlan sugarak nemcsak az emberekre veszélyesek, de képesek megégetni a kutyák finom bőrét az orron, füleken, hason! Nagyfokú kitettség esetén komoly, tartós egészségügyi problémákat is okoznak, csakúgy, mint az embereknél!  

Külön kutyáknak készült napvédő krémmel tudsz védekezni ellene, ha érintett a kutyusod, de sajnos ezt gyorsan le fogják nyalni magukról, ezért praktikusabb (és olcsóbb) egy napvédő póló beszerzése. 

Egyre több kutyának van környezeti, vagy pollen allergiája. Ez sajnos szintén a városi élet következménye. Az autók által kibocsátott kipufogógáz, a ki tudja mivel szennyezett por mind mind belekerül a talajról a lent szaglászó kutyusod orrába, bundájára, és nagy kellemetlenséget tud okozni. Folyamatos viszketés, mancsnyalás, vakarózás a legáltalánosabb allergiás tünet. 

Ha a te kutyád is ilyen allergiától szenved, könnyíteni tudod az életét egy napvédő pólóval, mely felfogja a polleneket, és jóval kevesebb kerül a bundájára, és ezzel a lakásba is. Így az otthoni környezetet legalább meg tudod óvni az irritáló részecskéktől. 

A kutya úszómellény talán az egyetlen nyári ruhadarab, aminek szükségességét nem kell bizonygatni! Ha hajóval, csónakkal, SUP-al fogsz kutyával menni, biztonsági szempontból kötelező is! 

Bár a kutyák tudnak úszni, de nem mindegyik szeret, vagy egyformán jó úszó. A kutyus testalkata és kora is nagyban befolyásolja az úszóképességét. A kistestű, vagy vékony kutyákat nem tartja fennt eléggé a víz, a nagyobb fejű kutyusoknak nem jó a vízfekvése, a hosszú testű kutyáknak megerőltető a gerincére, a fiatal vagy éppen idős kutyusok hamar elfáradnak. Ezekben az esetekben jól jön egy kis extra segítség az úszáshoz! 

Egy mentőmellénnyel biztonságossá, és élvezetessé teszed kiskedvencednek a vízben töltött időt.   

Mostanában kezdett elterjedni a kutyáknak készült baseball sapka.  

Egy sapi viselését ugyanaz indokolja, mint ami a mi sapka viselésünket: forrón tűző nap, erős UV sugárzás, és a szem védelme.  

Persze, régen a kutyáknak ez sem kellett, mondanád! Persze, mert az udvaron tartott kutya ki sem megy az árnyékból a forró időszakban, nem jár sétálni, vagy strandra, vízpartra a gazdival, nem kell hunyorognia erős napsütésben, és általában nem közlekedett a tűző napon!  

Ez megint egy jó példa arra, hogyan változik kiskedvenceink élete, életkörülményei! 

A kutya esőkabát szükségességét azt hiszem, nem kell már bizonygatni! Ha lakásban élsz, és nem akarod esőben sem kihagyni a napi sétákat, de nem is akarod hosszasan tisztogatni kutyusodat az esős séta után a sártól, kosztól, mindenképpen szükséged lesz rá!  

 

De még a kinti benti kutyáknak is jól jöhet egy esőkabát a gazdis sétákhoz! 

Kapható klasszikus, kétlábas, vagy overál szabással készült esőkabát. Nyilván az overál véd legjobban, de már egy klasszikus esőkabáttal is sokkal komfortosabb lesz a séta kutyusod számára! 

A lány kutyusok számára készült mosható, újra használható tüzelőbugyi az ivaros lány kutyusokat tartja tisztán a kétszer három hetes tüzelési időszak alatt. Egyúttal a lakást is tisztán tudod tartani.  

 

Ha kutyával utazol, szintén nagyon jó hasznát tudod venni a véletlen “balesetek” megelőzésére, hiszen lehet, hogy kutyusod izgatott lesz utazás közben, vagy nem lesz alkalom egy gyors sétára út közben, és nem fogja tudni kontrollálni magát. 

A fiú kutyáknak is készül mosható kutyapelus, mely jól illeszkedik az alkatukhoz. Idősebb, inkontinens, demens kutyusoknál kiváló szolgálatot tesz. Nem kell aggódnod se neked, se nekik rosszul érezni magukat, ha megtörténik a “baleset”. 

Egy műtét utáni lábadozásnál, amikor nem viheted le a kutyust, vagy éppen utazásnál is nagy segítség. 

Amint látod, ezek a ruhák vagy kiegészítők nem fölösleges cicomák! Segítséget nyújtanak modern, megváltozott világunkban a kutyusok és gazdik problémamentes együttélésében 

Felelős gazdiként neked kell átgondolni, melyik az az eszköz, melyre nyáron szüksége lehet szeretett kiskedvencednek, hogy mindíg komfortosan, és biztonságban legyen! 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.